Aantekeningen |
- RAL-LvO 1756, 57r: Op 2 maart 1695 verkochten Korstgen Diebets, Jan Rameckers en Neleken Rameckers, aan Reijner Crijns, gehuwd met de zus van Jan en Neleken, twee morgen en 20 kleine roeden weiland in Hellebroek, grenzend aan Vaes Corten, Jan Corten, de uitlegger en de weg. De koopsom bedroeg 100 dukaten. Het land was belast met een vat haver in de cijnskaart Berg. Verder was de weide als onderpand gebruikt voor een lening van 300 gulden, staande op Hendrick Munix, en stond ook nog een lening van 150
gulden aan luitenant-kolonel Reiner Limpens open. De koper nam de schulden over en moest als voorwaarde de lening van 300 gulden binnen een jaar aflossen. Indien hij dat niet zou doen, zou de koop ongedaan gemaakt worden.
RAL-LvO 1756, 210r: Op 25 februari 1707 verklaarde Reijner Crijns, gehuwd met Heijleken Rameckers, bijgestaan door zoon Jacob Crijns, dat zijn kinderen voor 2/3 deel erfgenaam waren van de nalatenschap van hun oom Corstgen Diebets. Op die nalatenschap stond een schuld van 100 gulden aan Sebastiaen Hensen, welke schuld hij niet kon voldoen. Daarom werd besloten om 50 kleine roeden akkerland "boven de kaele Cuijl" achter Nierhoven onder Nuth, grenzend aan Paulus Horstmans, Jan Houtbeckers en de goederen van de verkoper, van de han te doen. De koper was Willem Schorens, gehuwd met Geet Maes, die zeventien stuiver per kleine roede betaalde.
RAL-LvO 1757, 60r: Op 5 april 1713 ruilde Reiner Crijns, gehuwd met Heijleken Raemaeckers, bijgestaan door zoon Jacob Crijns, goederen met Claes Frijns, gehuwd met Encken Crijns. Reiner Crijns gaf de volgende goederen:
a) ca. een halve bunder huis met weide en moestuin, grenzend aan de erfgenamen Houtbeckers en de straat;
b) een morgen weiland "de latteweijde", grenzend aan Cales Vranck, Paulus Horsmans en de weg;
c) anderhalve morgen beemd, grenzend aan Paulus Horsmans, Jacob Ramaekers (zoon van Jan Ramaekers) en de beek;
d) een halve morgen land in de "haelcoul", grenzend aan Michael Canisius, Claes Vranck, Willem Scheurkens en de Wijenweg;
e) een halve morgen " op den schavernach", grenzend aan Paulus Horsmans, Giel Pitsweggen en Willem Schorens;
f) een morgen land "op den hoogengraeff", grenzend aan Matthijs Roex;
g) ca. 130 kleine roeden land "op den grooten bosch", grenzend aan Dries van Can, de heer van Nuth en heer Canisius;
h) een morgen land "in den clappersdael", grenzend aan hof Leeuw, Vlaes Vranck en de vloedgraaf.
Al deze goederen lagen onder Nuth. Zij waren belast met twee vaten rogge aan de pastorie van Nuth, elke drie jaar een kop haver in de cijnskaart Berg, alsmede een halve kapoen, en voorts anderhalve kapoen tot Geleen.
Claes Frijns gaf hiervoor:
a) een halve bunder minus 26 kleine roeden land, grenzend aan Hermen Crijns, Reiner Crijns, Thomas Crijns en de Brommelerweg;
b) ca. een morgen land "aen tesschenbreuckxken", grenzend aan de weduwe Schuttiens, Vaes Corten en de heer van Wijnandsrade;
c) ca. anderhalve morgen land onder Wijnandsrade, grenzend aan Matthijs Hilgers, Reiner Crijns en de Trichterweg.
Deze goederen waren belast met een vat rogge aan de kerk van Wijnandsrade.
Verder zou Claes Frijns nog 1050 gulden betalen en twee tonnen bier.
RAL-LvO 1758, 5r: Op 9 januari 1733 deed de weduwnaar Reijner Crijns afstand van het vruchtgebruik in ca. een halve bunder huisweide te Hellebroek, oostwaarts de Uitleggersweg, westwaarts Catharina Peters. Vervolgens kon zijn zoon Reijner Crijns, gehuwd met Catharina Nijsten, een lening van 150 gulden aangaan met Peter Horsmans, gehuwd met Ida Limpens.
Daags ervoor, 8 januari 1733, hadden Jacob en Christiaan Crijns, broers van Reijner Crijns jr., en Willem Grootjans, zijn zwager, eveneens hun goedkeuring gegeven.
|